Winkelwagen - € 0,00

Werking van zonnepanelen

Wattpiek is een meeteenheid om het vermogen van een zonnepaneel aan te geven. Deze metingen zijn onder standaardomstandigheden.
Een gemiddelde zonnepaneel van 250Wp levert 0,85 x 250Wp= 212Kwh op.
Beide worden gemaakt uit dezelfde grondstof namelijk silicium. De verschillen zit hem vooral in de verwerking van de grondstof. Monokristallijn (bestaat uit één kristal) en de Polykristallijn (bestaat uit meerdere gebroken kristallen). De monokristallijn panelen zijn ingewikkelder om te maken en daardoor ook duurder. Qua opbrengst ontlopen ze elkaar nauwelijks, dus bij aanschaf is het uiterlijk en de prijs de belangrijkste overweging om voor de één of de andere te kiezen. Polykristallijn hebben een blauwe oppervlakte, de monokristallijn een zwarte oppervlakte met aluminium omranding. Naast de gewone monokristallijn zonnepanelen heb je ook nog de monokristallijn black zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn zwart omlijst waardoor ze helemaal zwart lijken.
Een fotovolaïsche cel of zonnecel zet zonlicht of daglicht direct om in elektriciteit. Dit proces wordt ook wel fotovoltaïsch effect genoemd. Een zonnepaneel ook wel PV-paneel genoemd ( PV komt van PhotoVoltaic) bestaat uit meerdere zonnecellen die met elkaar verbonden zijn.
De zonnepanelen leveren hun elektriciteit af als gelijkstroom. Aangezien alle apparatuur in onze huishouding werkt op wisselstroom heb je ook nog een omvormer nodig. Deze zet gelijkstroom om naar wisselstroom. De keuze van de omvormer is natuurlijk net zo belangrijk, als de keuze van de zonnepanelen. De omvormer moet de capaciteit van de zonnepanelen natuurlijk kunnen verwerken anders gaat er onnodig elektriciteit verloren. Een omvormer met te veel capaciteit zorgt er weer voor dat de prijs onnodig hoog wordt.
Ja, zeker de zonnepanelen hebben niet volledig zonlicht nodig om te werken. Het wolkendek houdt natuurlijk wel wat zonlicht tegen, maar er is dan nog voldoende zonlicht over. Schaduw kan wel van invloed zijn, omdat deze teveel zonlicht tegen houden. Hiermee moet u dan ook zeker rekening mee houden.

Aanschaf van zonnepanelen en omvormer

Voor we weten hoeveel zonnepanelen u nodig heeft moet u eerst weten hoeveel Kwh u momenteel verbruikt. Haal hier ongeveer 10% vanaf (wetende dat de huidige producten steeds zuiniger worden). Deel deze uitkomst door 0,85. Nu weet u hoeveel Wattpiek u nodig heeft om te voorzien in uw energiebehoefte. Wanneer je het aantal wattpiek deelt door 250Wp (een gemiddelde zonnepaneel) dan weet u hoeveel zonnepanelen u nodig heeft. Houdt nog wel rekening met uw dakoppervlakte. Op de meeste daken kunnen er maximaal 8 panelen geplaatst worden. Bij een gemiddeld gezin met een verbruik van 3500Kwh kan er ongeveer de helft aan energiekosten bespaard worden.
Dit blijft altijd een beetje lastig om te beantwoorden. In ons assortiment nemen wij alleen de merken op waarin wij de volste vertrouwen hebben. De aanschaf van zonnepanelen en omvormer is een investering voor een langere periode. Vandaar dat wij ook kiezen voor de marktleiders zoals SMA, Yingli Solar en IBC Solar.
De huidige terugverdientijd ligt momenteel rond 7 à 8 jaar. Rekening houdend met het eventueel vervangen van de omvormer eens in de 25 jaar.  
De zonnepanelen hebben een verwachte levensduur van 25 jaar. De verwachte levensduur van de omvormers ligt tussen de 10 en 15 jaar, maar ze kunnen tegenwoordig ook wel net zo lange levensduur hebben als de zonnepanelen. Tijdens de levensduur van de zonnepanelen kan het voorkomen dat deze vervangen moet worden.
Zie het als een verzekering. Misschien heeft u die extra garantie helemaal niet nodig, maar mocht het wel nodig zijn dan lossen wij probleem volledig kosteloos op. 

Financiële vragen

Ja, dat kan diverse instellingen hebben een zogenoemde groene lening. Kijk eens op greenloans.nl
Ja, indirect heeft u een belastingvoordeel. Over normaal stroom betaalt u namelijk belasting en op eigen opgewekte energie niet.

Gebruikt u overdag minder stroom dan de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen dan kunt u deze groene stroom teruggeven aan uw energieleverancier. Wat u aan Kwh teruggeeft wordt van uw jaarverbruik afgehaald. Deze teruglevering van stroom heet ook wel salderen.

Plaatsing van zonnepanelen

Wanneer u niet terugdeinst voor een goede doe-het-zelf klus en in het achterhoofd houdt dat dit op uw dak moet gebeuren dan zal u waarschijnlijk deze uitdaging aan kunnen. Wij proberen u natuurlijk te ondersteunen door middel van onze handleiding Zonnepanelen plaats kan ikzelf. Plaats de zonnepanelen nooit alleen en zorg dat je dit samen doet.
Wij plaatsen zelf zonnepanelen en maken gebruik van geselecteerde installatiebureaus. Wij installeren de zonnepanelen met in het achterhoofd, dat deze 25 jaar lang op uw dak liggen zonder problemen. Dit kost ons misschien wat meer tijd, maar dit geeft wel het beste resultaat voor minimaal 25 jaar.

Onderhoud van zonnepanelen

Onderhoud is in principe niet nodig voor de zonnepanelen. De meeste viezigheid zal door de regen weggespoeld worden. Wij raden wel aan om ze jaarlijks een keer schoon te maken.